Ett besök på hästkliniken

Vad händer egentligen när man kommer till Värmlands Hästsjukhus med sin häst? Här kommer lite tips och förklaringar på vad vi gör här, men det är sällan ett besök är det andra likt.

Om inte hästen bor så nära att den traskar hit på egna ben börjar besöket med att parkera med hästtransporten, eller hästbussen på parkeringen utanför kliniken. Det är väldigt olika hur mycket plats som finns för dagen, men om det går att undvika så ställ er inte på den asfalterade ytan längst upp i högra hörnet, eftersom vi ibland longerar där.

Kom gärna in och anmäl er i receptionen innan ni lastar ur, detta är särskilt viktigt om det finns någon misstanke om att hästen kan ha någon smittsam sjukdom. Nya hästar eller hästar som inte varit här på länge får fylla i en registreringslapp så att ägarens och hästens uppgifter kan knappas in i journalsystemet.

20131014_183120

Direktreglering? Vad är det? Om hästen är försäkrad och problemet den skall undersökas/behandlas för täcks in av försäkringen kan vi reglera kostnaden med försäkringsbolaget så att djurägaren endast behöver betala eventuell självrisk (+ sådant som försäkringen inte täcker). Detta kostar 85 kr men innebär i gengäld att ni slipper ligga ute med pengar i onödan.  Innan besöket kan det därför vara bra att kolla över sin försäkring och gärna ta med försäkringspapperna för enklare hantering. Vill du ha besöket direktreglerat så säg till vid varje nytt besök så ordnar vi det. Glöm inte bort att hästens pass skall följa med hästen hit.

DSCF0042När pappersjobbet är klart (eller före det om hästen är orolig på transporten) får hästen komma in. Till vänster när ni kommit in finns ett dagstall med 6 spiltor som hästarna kan backas in i (vilket dom flesta klarar galant!) och två större boxar för hästarna att vänta på sin tur i. För de tvåbenta finns ett väntrum med både kaffemaskin och godisautomat, många tidningar att läsa och ofta trevliga hästmänniskor att prata med.

131111 Samsung (2)

 

För det mesta får hästarna komma in till sin veterinär på avtalad tid men ibland kan ett akutfall eller något annat oväntat dykt upp som kan förskjuta tiden lite. Säg gärna till om du har bråttom.

 

 

Passa gärna på att väga hästen, vågen finns utanför väntrummet.20131107_102834[1]

Hälta

Den vanligaste orsaken till besök hos oss är hältor. Om hästen är halt, eller misstänkt halt, börjar undersökningen på en av hältgångarna. Veterinären undersöker hästen i vila och när den skrittar och travar rakt fram. Ibland går vi ut och longerar för att även få se hästen på böjt spår. Det finns både ridhus, en gruspaddock och en hård yta att longera på.120913 Pentax (1)

Böjprov är ett slags provokationstest där en del av hästens ben böjs och hålls böjt i 1 minut, varefter den får trava iväg. Som de flesta med lite ont i knäna vet så springer man inte iväg på lätta ben efter att ha suttit på huk en stund om det gör ont i knät, även om det skulle kunna gå bra innan man satt på huk… Det finns ibland rädsla att hästen kan ta skada av böjprov. Betänk då att när en häst ligger ner lägger den betydligt mer tryck på ”böjprovet” än vad vi kan åstadkomma.

Om hästen är halt och ingen uppenbar orsak hittas bedövar vi de ställen vi misstänker och springer sedan igen, för att på så sätt lista ut vart problemet sitter. Vi lägger både bedövning i leder och runt nerver, lite beroende på vad vi misstänker mest. När problemet är lokaliserat kan t ex en röntgenundersökning eller ett ultraljud ibland ge mer svar om diagnos och prognos för skadan. En hältutredning kan ibland ta lång tid, om vi får lägga flera bedövningar för att försöka lokalisera problemet. För travhästar med lite knepigare hältor kan vi göra körprov på Färjestadtravets fina travbana. Då kan hästen testas i högre tempo före och efter bedövning. Om du tror att körprov behöver göras med din häst, säg till vid tidsbokningen så att vi kan planera en dag när banan är öppen och glöm inte att ta med utrustning. Ridprov görs i ridhuset eller ute i paddocken. Samma sak där, om hältan ses mest under ryttare så berätta det när du bokar tiden och ta med sadel, träns och hjälm.100128 (21)

Vid svårutredda fall kan vi använda ett datoriserat hältutredningshjälpmedel med rörelsesensorer, en sk lameness locator.

Munhåleundersökning är också en vanlig orsak till besök.

IMG_5910

De allra flesta hästar får lugnande medel i blodet före undersökningen för att det ska gå säkert till och att hela munnen kan undersökas noggrant och eventuellt behandlas utan större obehag för hästen. Vi utför allt från de vanligaste korrigeringarna till att laga hål i tänder, som kan vara många cm djupa. Vill du ha hjälp med betseltillpassning har vi många tips och medans hästen vaknar till efter sederingen är det gångavstånd till Färjestads Rid och Travshop, en mycket välsorterad hästsportaffär!vinter 06 001

Operation

När hästen har tid bokad för operation får den gärna komma lite tidigare och får då en box på stallavdelningen där det är lite mer lugn och ro. Den ska helst vara utan skor samt så ren som möjligt. Vid planerade operationer är det viktigt att tempa hästen dagarna innan. Vi väger hästen före och tittar också ner i halsen med ett endoskop för att så långt det går säkerställa att vi inte ”söver en sjuk häst i onödan”.


070424 (1)

Vi har en modern stor operationsal och två madrasserade uppvakningsboxar. De vanligaste operationerna här är kastrationer och artroskopier (titthålskirurgi i leder och senskidor). Även sårskador, vissa frakturer, halsproblem, tumörer, hovar osv opereras.

070424 (8)

Djursjukskötarna som passar narkosen har många års erfarenhet, liksom våra kirurger. I uppvakningsboxarna har vi kamera med monitorer i flera rum för att ha bra kontroll över uppvaknandet.

 

Ultraljudsundersökningar görs oftast nere på stallavdelningen där det är lite lugnare.

Stationärvård

Om hästen har skadats eller är såpass sjuk att den behöver stanna kvar hos oss har vi en stallavdelning med 8 boxar, varav 3 är större fölboxar. Det finns även en isoleringsavdelning med två boxar i som används vid minsta tanke på smittsam sjukdom. Om hästens tillstånd kräver det så har vi möjlighet till webbkameraövervakning eller nattvak med personal.

Ett besök här kan ta allt ifrån 5 minuter till hela dagen, om ni tror att det kan dra ut på tiden så ta gärna med lite fika.